Belangrijkste regels voor het verhuren van uw huis

Als u overweegt om uw huis te verhuren, dan krijgt u al snel te maken met allerlei regels waar u zich aan dient te houden. Het feit dat er verschillende regels gelden per situatie bij het verhuren van uw huis maakt het niet makkelijker. Stel dat u uw huis wilt verhuren onder de leegstandswet, dan gelden er andere regels dan wanneer u uw huis op de reguliere wijze wilt verhuren. Om te voorkomen dat u later in het verhuurproces voor verrassingen komt te staan, is het verstandig om hulp in te schakelen. Hof Vastgoedbeheer is op de hoogte van de nieuwste regels en kan u helpen bij het vinden van een geschikte huurder. Zo heeft u bijvoorbeeld te maken met de regels betreffende:

• een energielabel
• de maximale huur die u mag vragen
• regels betreffende tijdelijke verhuur

Wat zijn de regels voor het huis verhuren betreffende de huurprijs?

De huurprijs mag u niet zomaar zelf vaststellen. U heeft namelijk te maken met een puntensysteem waarmee de waarde van een huis wordt vastgesteld. Dit gebeurt aan de hand van het zogenaamde woningwaarderingsstelsels (WWS). Aan de hand van zaken als:

• het woonoppervlak,
• de voorzieningen in de badkamer en toilet, en
• het energielabel krijgt een huis een x aantal punten.

Hoe meer punten een huis krijgt, des te hoger de huur mag zijn. Dit puntenaantal is ook belangrijk voor de verhuur in de vrije sector. Een huis moet namelijk minimaal 146 punten hebben voor de verhuur in de vrije sector. Maar deze regels gelden niet altijd. Er zijn uitzonderingen.

De regels met betrekking tot het tijdelijke verhuren van een huis

Als u een huis tijdelijk wilt verhuren en u heeft een vergunning voor de leegstandswet, dan gelden er andere regels. U zit dan namelijk niet vast aan het woningwaarderingsstelsel. U kunt dus zelf de huurprijs vast stellen. Tevens heeft u niet te maken met vaste contracten. Mocht u een huis verhuren onder de leegstandswet, dan kunt u na 6 maanden het contract te allen tijde ontbinden.

Posted on 4 oktober 2016 in Nieuws

Back to Top